dinsdag 6 augustus 2013

Lang leve uw matras | Onderhoud en zorg

Wanneer u eindelijk een matras hebt gevonden dat bij u past, wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. In de regel kan een matras bij gemiddeld gebruik zo’n vijf tot tien jaar mee. De levensduur is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de materialen in de matras, maar ook van goed onderhoud. We zetten vijf tips voor u op een rij om zo lang mogelijk te genieten van uw matras.

matras onderhoud
Een goed onderhouden matras gaat vele malen langer mee.

Tip 1: Draaien en nog eens draaien

De eerste en meteen ook makkelijkste tip: blijf uw matras omdraaien! Van boven naar onder en van links naar rechts. Wanneer u uw matras eens in de twee of drie weken omdraait, lucht u alle kanten van de matras. De verbetering van de ventilatie zorgt zo voor een langere levensduur. Sommige matrassen bieden niet de mogelijkheid omgedraaid te worden door bijvoorbeeld een toplaag van schapenwol. Voor deze matrassen gelden de overige tips wél.

Tip 2: Voorkom vocht!

Ieder persoon transpireert ’s nachts. Het matras waarop u ligt wordt dan ook altijd wat vochtig. Goed luchten van het bed en de kamer waarin u slaapt verbetert de ventilatie en verlengt zo de levensduur. Sla bij het opstaan uw dekbed helemaal open zodat uw matras kan luchten.

Tip 3: Stofzuigen

Waarschijnlijk zou menigeen zijn of haar bed vele malen beter verzorgen wanneer we huisstofmijt met het blote oog zouden kunnen waarnemen. Deze kleine beestjes nestelen zich het liefst in matrassen, kussens, dekbedden en gestoffeerde meubelen. Hoewel niet te voorkomen, helpt het om eens in de maand uw matras te stofzuigen. Ook hier geldt: voorkanten, achterkanten en zijkanten. Dit kan de hygiëne van uw matras met 90% verbeteren!

huisstofmijt
Wassen op minimaal zestig graden Celcius doodt huisstofmijt.

Tip 4: Beddengoed en wassen

Als eerst is het aan te raden gebruik te maken van een molton en een hoeslaken. Was de molton één keer per maand en het overige beddengoed eens in de week. Indien mogelijk wast u kussenslopen, hoeslakens en dekbedovertrekken op zestig graden Celcius, omdat dit huisstofmijt en bacteriën doodt.

Tip 5: Niet vouwen en op tijd vernieuwen

Als laatste tip: vouw de matras niet op. Soms gebeurt dit tijdens het verhuizen of het opbergen. Het vouwen van de matras kan ervoor zorgen dat het binnenwerk kapot gaat, waardoor direct een nieuwe matras gekocht moet worden. Uiteindelijk slijten matrassen net als elk ander voorwerp. Vernieuw op tijd uw matras om nek- en rugklachten te voorkomen en laat u telkens weer goed informeren voor u besluit te kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten