donderdag 22 augustus 2013

Nooit meer doorliggen? Mogelijk door dit slimme matras!

Een matras met duizenden sensoren die continu uw lichaamsdruk meet moet ervoor zorgen dat doorliggen niet meer gebeurt. Wanneer het systeem doorheeft dat op één plek van het lichaam teveel druk komt te staan, dan wordt het betreffende lichaamsdeel aangegeven op een scherm. Tijd om van houding te veranderen dus! Een ideale oplossing voor ernstig zieke patiënten die niet langer uit bed kunnen.


Doden voorkomen

De makers, Wellsense uit de Verenigde Staten, noemen het innovatieve product het ‘MAP System’. Eigenlijk een soort mat die over een bestaand matras wordt gelegd. Het systeem moet ervoor zorgen dat het jaarlijks aantal doden als gevolg van doorliggen wordt verminderd. In 2010 stierven volgens het Nationaal Kompas alleen in Nederland 268 mensen van de gevolgen van decubitus, zoals doorliggen wordt genoemd in de medische wereld. Onderzoek heeft nu aangetoond dat het MAP System sterfgevallen kan halveren.

Kwaliteit van leven

Door de continue monitoring van de lichaamsdruk van een patiënt, worden niet alleen doorligplekken en bijbehorende infecties bestreden. Ook de kwaliteit van leven voor bedlegerige patiënten verbetert aanzienlijk doordat zij minder pijn en ongemakken hebben. Daarnaast biedt het MAP System ondersteuning van medisch personeel. Op dit moment proberen zij doorliggen te voorkomen door op gevoel patiënten van houding te veranderen. Door het gebruik van het MAP System kan adequater en sneller gereageerd worden op doorligproblemen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie lezen over het MAP System en de werking ervan. Wellsense heeft een korte promotiefilm ontwikkeld dat op duidelijke wijze uitbeeldt hoe het product werkt:

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten